1934, Οι απαρχές
Ο Luigi Musetti ιδρύει το «La Casa del Caffè», ένα κατάστημα στο κέντρο της Πιατσέντσα, στην οδό Garibaldi 14. Κάθε μέρα, με αγάπη και υπομονή, ετοιμάζει τον πρώτο καφέ Musetti, χρησιμοποιώντας μόνο μια μικρή μηχανή καβουρδίσματος. Οι κόποι του ανταμείβονται από την ικανοποίηση των πελατών του.

1946, Η συνταγή της επιτυχίας
Η φήμη της εταιρείας μεγαλώνει σταθερά, χάρη στην εξαιρετική ποιότητα του καφέ Musetti. Ο Luigi, με την ακούραστη σύζυγό του Dina στο πλευρό του, αφιερώνεται με πάθος στην επιλογή των καλύτερων κόκκων καφέ από διάφορες περιοχές του κόσμου, με την πεποίθηση ότι μόνο οι καφέδες της υψηλότερης ποιότητας μπορούν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό καφέ.
Αυτή η αφοσίωση και η αγάπη για την τέχνη του καφέ αντικατοπτρίζονται στις συνταγές των ιστορικών Blend, που μπορούμε να απολαύσουμε ακόμα και σήμερα.
1950, Η αναγέννηση μετά τον πόλεμο
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κράτος μπλόκαρε τις εισαγωγές καφέ, καθιστώντας πολύ δύσκολη την προμήθεια πρώτων υλών. Για τον Luigi ήταν μια σκληρή περίοδος με πολλές κακουχίες, επιδεινωμένες από τον φόβο των συνεχών βομβαρδισμών. Ευτυχώς, επιβίωσε.
Μετά τον πόλεμο, σηκώνει τα μανίκια και αρχίζει να επεκτείνει την επιχείρησή του. Η πόλη διψούσε για πρόοδο, τα πρώτα αυτοκίνητα άρχισαν να κυκλοφορούν και οι άνθρωποι ξαναχαμογέλασαν: όλες οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για να κάνει το μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα. Με τη βοήθεια της Dina και των παιδιών τους, Lucia και Achille, ο Luigi εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και διεύρυνε το δίκτυο διανομής του Musetti, όχι μόνο στην Πιατσέντσα αλλά και στις γύρω πόλεις και χωριά, με την εμβληματική «Giardinetta» του La Casa del Caffè.


1960, Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα: Η εταιρεία Musetti
Το όνειρο πραγματοποιείται και η Musetti γίνεται επίσημα εταιρεία. Ο υπουργός Umberto Tupini και ο γερουσιαστής Alfredo Conti από την Πιατσέντσα παρίστανται στα εγκαίνια της νέας έδρας στη Viale Sant’Ambrogio. Οι νέες εγκαταστάσεις, με σύγχρονο και προηγμένο εξοπλισμό, αποτελούν απτό σύμβολο επιτυχίας και διαρκούς ανάπτυξης.
Η μαγευτική μυρωδιά του καφέ πλημμυρίζει τον αέρα, καθώς οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πάθος για να διασφαλίσουν την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων.
Για τον Luigi, τη Dina και τα παιδιά τους, Lucia και Achille, είναι στιγμή στοχασμού για τη διαδρομή τους και αποφασιστικότητας για το μέλλον. Μια νέα μεγάλη περιπέτεια ξεκινά για την οικογένεια Musetti.
1962, «Musetti, caffè perfetti!»
Τη δεκαετία του 1960, η Musetti ξεχωρίζει χάρη στο πρωτοποριακό της όραμα στον χώρο του καφέ. Από την ίδρυσή της το 1934, με το σλόγκαν «Musetti, caffè perfetti!» (Musetti, τέλειος καφές!), η οικογένεια Musetti είχε καταλάβει τη σημασία της επικοινωνίας της ποιότητας των προϊόντων μέσω καθηλωτικής και συναισθηματικής διαφήμισης.
Κατά τη δεκαετία αυτή, αξιοποιούν πλήρως την ευκαιρία να μεταδώσουν την υπόσχεση ενός τέλειου καφέ μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες με ταλαντούχους δημιουργούς. Οι διαφημίσεις στα περιοδικά και τις αφίσες παρουσιάζουν τον καφέ Musetti ως μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία.

1973, Μια κληρονομιά να προστατευτεί: ο θάνατος του Luigi
Αυτή η περίοδος σημαδεύεται από θλιβερές ειδήσεις: ο θάνατος του Luigi από μια σοβαρή ασθένεια. Η σύζυγός του, Dina, με την υποστήριξη των παιδιών τους, Lucia και Achille, συνεχίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Lucia αναλαμβάνει την αγορά του ακατέργαστου καφέ, δοκιμάζει το πρώτο υλικό και εποπτεύει όλες τις πτυχές της παραγωγής. Ο Achille, από την άλλη πλευρά, αρχίζει να ταξιδεύει, όπως είχε κάνει και ο πατέρας του, για να δημιουργήσει ένα δίκτυο επαφών που με το πέρασμα του χρόνου θα κάνει το Musetti να εκτιμηθεί και στο εξωτερικό. Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Αγγλία: σε λίγα μόλις χρόνια, το Musetti γίνεται ένα διεθνές προϊόν.
1980, Το Συμβούλιο Τροφίμων της Πιατσέντσα
Το Συμβούλιο Τροφίμων της Πιατσέντσα γεννιέται από την επιθυμία του Achille Musetti, μαζί με τρεις ακόμη ιδρυτικούς εταίρους και με την υποστήριξη του τοπικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, και παίζει θεμελιώδη ρόλο στην οικονομία της Πιατσέντσα ξεκινώντας τη διεθνοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον αγροτροφικό τομέα, με στόχο την εξαγωγή των τοπικών αριστουργημάτων. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από εβδομήντα πέντε επιχειρήσεις, γνωστές για τη σταθερότητά τους και την παράδοσή τους, αλλά κυρίως για την ποιότητα των προϊόντων τους, μερικά από τα οποία προστατεύονται από ειδικά Συμβούλια Προστασίας. Πάντα με μακροπρόθεσμη όραση, ο Achille Musetti ενσωματώνει τον Musetti στο Συμβούλιο, αυξάνοντας την ορατότητα της μάρκας και συνεχίζοντας το έργο του πατέρα του στις ξένες αγορές.


1997, Οι νέες γενιές
Δυστυχώς, η Dina αφήνει και αυτή την τελευταία της πνοή, και η οικογένεια αντιμετωπίζει μια ακόμη σκληρή απώλεια. Ο θάνατός της σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, αλλά το επιχειρηματικό της πνεύμα και η κληρονομιά της παραμένουν ζωντανά στην καρδιά της οικογένειας Musetti. Η σκυτάλη περνά στη δεύτερη γενιά, τη Lucia και τον Achille, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη να οδηγήσουν την εταιρεία που ίδρυσαν οι γονείς τους. Με ένα ισχυρό αίσθημα οικογενειακής συνέχειας και αγάπης για τον καφέ, η Lucia και ο Achille αγκαλιάζουν τους ρόλους ηγεσίας τους με αποφασιστικότητα και πάθος.
Ταυτόχρονα, το γιο της Lucia, ο Guido, και η κόρη του Achille, η Silvia, μπαίνουν κι αυτοί στην εταιρεία. Τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Musetti αρχίζουν να δουλεύουν μαζί για να αναπτύξουν την επιχείρηση και να συνεχίσουν το οικογενειακό όνειρο.
2003, Το νέο σπίτι της Musetti: Η μονάδα παραγωγής
Η Musetti μετακομίζει στο Pontenure, στην επαρχία της Πιατσέντσα. Εκεί κατασκευάζει μια σύγχρονη μονάδα, όπου η τεχνολογία επιτρέπει τη βέλτιστη επεξεργασία της πρώτης ύλης, προσφέροντας έναν καφέ εξαιρετικής ποιότητας.
Αναπτύσσουν μια μέθοδο συσκευασίας κενού αέρος που διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το έντονο άρωμα του αυθεντικού ιταλικού εσπρέσο.
Το 2003 ιδρύεται η Ακαδημία Καφέ Musetti, ένα σχολείο όπου επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ από όλο τον κόσμο μαθαίνουν τα μυστικά του ιταλικού εσπρέσο, της διακόσμησης και των κοκτέιλ με βάση τον καφέ.


2004, Μια δυνατή γυναίκα
Ο θάνατος του Achille αφήνει επίσης ένα μεγάλο κενό στην καρδιά της οικογένειας. Παρά την οδυνηρή απώλεια, η Lucia σηκώνεται ξανά και αναλαμβάνει γενναία τα ηνία της εταιρείας, αποδεικνύοντας ότι είναι μια δυναμική γυναίκα και ικανή επιχειρηματίας με προοδευτικό όραμα, χωρίς ποτέ να ξεχνά τις ρίζες της.
Σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ιστορίας του Caffè Musetti, η Lucia βρίσκει έναν πολύτιμο σύμμαχο στον γιο της Guido, ο οποίος με τον ενθουσιασμό και την τεχνογνωσία του συμμετέχει ενεργά στην επέκταση και ανάπτυξη της εταιρείας.
2013, Μεγάλα όνειρα: η επέκταση
Η συνεχής ανάπτυξη και η φιλοδοξία της οικογένειας Musetti γίνονται εμφανείς με τη σημαντική επέκταση της περιοχής αφιερωμένης στην αποθήκευση και διανομή της εταιρείας. Με μια αύξηση 1800 τετραγωνικών μέτρων, η εταιρεία δημιουργεί αρκετό χώρο για να φιλοξενήσει 800 επιπλέον θέσεις παλετοποίησης. Είναι ένα σαφές μήνυμα: η οικογένεια Musetti συνεχίζει να ονειρεύεται μεγάλα.
Η επέκταση της περιοχής αποθήκευσης και διανομής προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, επιτρέποντας τη διαχείριση μεγαλύτερης ποσότητας προϊόντων και την ακόμα πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης των πελατών. Η δέσμευση της οικογένειας Musetti είναι να επενδύσει στην απαραίτητη υποδομή για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας, με στόχο τη δημιουργία μιας σταθερής επιχειρησιακής βάσης που διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων, την ταχύτητα των παραδόσεων και την αριστεία της εξυπηρέτησης.


2014, Ογδόντα χρόνια καφέ
Η εταιρεία, υπό την ηγεσία της Lucia Musetti και του γιου της Guido, γιορτάζει 80 χρόνια δραστηριότητας. Πολλά έχουν αλλάξει από την ίδρυσή της, αλλά αυτό που παραμένει αμετάβλητο είναι το όνειρο της παραγωγής καφέ και της διάδοσης της κουλτούρας του. Η εστίαση είναι στο μέλλον, αλλά το μυαλό και η καρδιά δεν ξεχνούν ποτέ την παράδοση και τις ρίζες που γέννησαν το Musetti. Γι’ αυτό, η Lucia συνεχίζει να δοκιμάζει προσωπικά τον καφέ, με την ίδια φροντίδα και πάθος όπως πάντα, διασφαλίζοντας ότι κάθε φλιτζάνι καφέ φέρει την αριστεία και την πολυτέλεια που χαρακτηρίζουν το Musetti από την αρχή.
Την ίδια χρονιά, εγκαινιάζεται το δεύτερο κατάστημα Musetti, που βρίσκεται στο κέντρο της Πιατσέντσα. Η ζεστή ατμόσφαιρα και το εκλεπτυσμένο σχέδιο καλωσορίζουν όποιον θέλει να βιώσει τον καφέ ως μια έντονα ευχάριστη εμπειρία.
2016, Η νέα Coffee Academy
Η Coffee Academy του Musetti ανανεώνεται για να μετατραπεί σε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση για τη μάθηση των σημερινών και μελλοντικών Baristi. Η Ακαδημία αφιερώνεται στη διάδοση και τη διαφύλαξη της κουλτούρας του καφέ, απευθυνόμενη σε όσους θέλουν να εκτιμήσουν κάθε απόχρωση γεύσης σωστά, αλλά και σε όσους διαχειρίζονται επιχειρήσεις όπου ο καφές παίζει βασικό ρόλο, όπως μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Η σχολή προσφέρει μια ευρεία γκάμα επαγγελματικών μαθημάτων και εργαστηρίων που καλύπτουν τόσο τις θεωρητικές όσο και τις πρακτικές πτυχές, χάρη σε ατομικούς σταθμούς εσπρέσο για πλήρη εξάσκηση. Η Coffee Academy του Musetti ξεχωρίζει ως σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ποιοτική εκπαίδευση στον κόσμο του καφέ και αγωνίζεται να προετοιμάσει τους μαθητές για επιτυχημένες καριέρες, παρέχοντάς τους τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την έμπνευση που χρειάζονται για να διακριθούν.


2017, Η παράδοση της σκυτάλης: η τρίτη γενιά
Το Caffè Musetti φτάνει σε ένα σημαντικό ορόσημο της ιστορίας του: ο Guido Sicuro Musetti γίνεται επίσημα πρόεδρος της εταιρείας. Ο Guido, γιος της Lucia Musetti, αναλαμβάνει την ευθύνη να οδηγήσει την εταιρεία προς ένα υποσχόμενο μέλλον, εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά αυτής της εξαιρετικής οικογένειας παραγωγών καφέ.
Εξοπλισμένος με βαθιά γνώση και έμφυτο πάθος για τον καφέ, ο Guido ετοιμάζεται για αυτόν τον ρόλο από νεαρή ηλικία, ακονίζοντας τις δεξιότητές του στην οικογενειακή επιχείρηση. Με τη δυναμική του προσέγγιση και στρατηγική όραση, ο Guido είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την κληρονομιά αριστείας του Caffè Musetti, διατηρώντας ζωντανή τη θεμελιώδη αξία της ανιδιοτελής ποιότητας.
Καθώς ο Guido αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου, η μητέρα του, Lucia, με περηφάνια και ευγνωμοσύνη, περνάει επίσημα τη σκυτάλη, παραμένοντας μια σημαντική φυσιογνωμία στην εταιρεία ως επίτιμη πρόεδρος. Η σοφία, η εμπειρία και η συνεχής παρουσία της διασφαλίζουν ότι η παράδοση, η αυθεντικότητα και οι αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε το Caffè Musetti διατηρούνται πάντα.
2019, Η συνεχής ανάπτυξη
Η συνεχής ανάπτυξη και επέκταση του Caffè Musetti συνεχίζεται με μια περαιτέρω αύξηση της περιοχής αποθήκευσης και διανομής. Αυτή τη φορά, προστίθενται περίπου 1000 τετραγωνικά μέτρα, φτάνοντας σε μια εντυπωσιακή αύξηση 1400 θέσεων παλετοποίησης. Αλλά δεν αυξάνεται μόνο το μέγεθος, καθώς η εταιρεία εισάγει επίσης ένα σύγχρονο ημι-αυτοματοποιημένο σύστημα χειρισμού.
Αυτή η νέα επέκταση αντιπροσωπεύει μια σημαντική επένδυση της οικογένειας Musetti για τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας. Το ημι-αυτοματοποιημένο σύστημα χειρισμού επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της ροής των υλικών και της οργάνωσης της αποθήκευσης, μειώνοντας τους χρόνους παράδοσης και βελτιώνοντας την ακρίβεια της διαχείρισης αποθεμάτων. Η ομάδα θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός κέντρου συγκέντρωσης καφέ που προωθεί την αριστεία, την καινοτομία και την ιταλική παράδοση στον κόσμο του καφέ.


2020, Προς νέες διαστάσεις: Bonomi Spa
Η απόκτηση της Bonomi Spa από το Caffè Musetti αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κέντρου συγκέντρωσης στον τομέα του καφέ. Η Bonomi Spa, με την πλούσια εκατονταετή τοπική παράδοσή της, έχει αποδειχθεί ο ιδανικός εταίρος για το Musetti, επιτρέποντας τη συγχώνευση μαρκών με ισχυρή τοπική ταυτότητα στην Ιταλία και αναγνώριση πέρα από τα σύνορα ως αυθεντικά σύμβολα του Made in Italy.
Αυτή η απόκτηση αποτελεί μια στρατηγική ευκαιρία για το Caffè Musetti να επεκτείνει την εμβέλειά του, συνδυάζοντας τους πόρους και την τεχνογνωσία και των δύο εταιρειών για να αναπτύξει προϊόντα υψηλής ποιότητας και να συνεχίσει την κληρονομιά του ιταλικού καφέ.
Σήμερα
Το όνειρο του Luigi έχει υιοθετηθεί όχι μόνο από την οικογένειά του, αλλά και από περίπου εκατό συνεργάτες που βοηθούν την εταιρεία να μεγαλώνει σήμερα. Αυτό που τους ενώνει είναι η αγάπη για τον καλό καφέ και η επιθυμία να τον προωθήσουν και να διαδώσουν την κουλτούρα του, παντού.